במהלך עשרות השנים האחרונות, חווה העולם משבר סביבתי חמור, אחד הקשים מאז תחילתה של האנושות. מה שמייחד משבר סביבתי זה אל מול משברים קודמים בהיסטוריה של כדור הארץ הוא הגורם הישיר אשר הביא למצב, וזהו בעיקר פעילות האדם. מאז המהפכה התעשייתית אשר שינתה את העולם ואת האנושות מן הקצה אל הקצה לפני פחות משלוש מאות שנים, פולטים בני האדם והמכונות שהם מפעילים כמויות עצומות של גזים מזהמים ופסולת בתלי מתכלה, אשר מביאים להתחממות הגלובאלית ולבעיות סביבתיות שונות.
במסגרת המאבק במצב, מפתח האדם שיטות ודרכים שונות במגוון תחומים, שיטות אשר אינן מזהמות ומתחשבות בסביבה. במסגרת המרוץ הבלתי פוסק לפתח מקורות אנרגיה חדשים ומתחדשים וליצור חומרים ממוחזרים ומתכלים, מפתח האדם גם אינספור מוצרים "ירוקים" – כאלו אשר השימוש ההמוני בהם אינו פוגע בסביבה בטווח הקצר או הארוך. דוגמה מצוינת למוצר מסוג זה הוא דשא סינטטי, אשר עשוי בחלקו מחומרים ממוחזרים, וחוסך מים מתוקים רבים ויקרים מפז, לפחות עבור מדינות בעלות מצוקת מים, דוגמת ישראל.
מכוניות היברידיות, פאנלים סולאריים, דשא סינטטי ועוד – תמריץ כלכלי וסביבתי
בכל אחד מן המוצרים הללו, ניתן למצוא את התמריץ הכלכלי, כמו גם כמובן את התמריץ הסביבתי, שבפיתוחם ושבשימוש בהם. לדוגמה, במקרה של מכוניות היברידיות מדובר בחיסכון משמעותי בהוצאת הצרכן על דלק, במקרה של פאנלים סולאריים מדובר במקור אנרגיה "חינמי" המחליף את התלות בחשמל היקר והמזהם ואילו במקרה של דשא סינטטי הצרכן חוסך כאמור בעלויות השקיה גבוהות, כמו גם בעלויות תחזוקה שוטפות.
התמריץ הכלכלי הוא כנראה מה שעומד בבסיס של פיתוח מוצרים אלו. כמובן שהתמריץ הסביבתי חשוב לא פחות, ואולי גם הרבה יותר, אך המציאות היא כי הדאגה לאיכות הסביבה, חשובה ככל שתהיה, לא מצליחה להרים תעשיות שלמות ולספק תמריצים מספיקים ליצרנים וחברות שונות להשקיע אינספור משאבים במחקר ופיתוח.
התמריץ הכלכלי – הרווח המידי והישיר לחברות המפתחות והמייצרות, וכמובן לצרכנים המשתמשים במוצרים, הוא שמניע את התעשייה הירוקה כולם ומביא לפיתוחם של מוצרים ״ירוקים״ רבים.
דשא סינטטי, מכוניות היברידיות ושאר מוצרים "ירוקים" פופולאריים ונפוצים כיום, מהווים דוגמה מצוינת לאופן בו הכלכלה יכולה להכווין את פעילות האדם גם למקומות נכונים וחשובים…